A A A
Kontrastverktøy Kontrastverktøy
Nettstedskart
Hjem/Alle tjenester/Kultur og fritid/Kulturminner og museer

Kulturminner og museer

Flyfoto Widerøe av raset i 1967

Lokalhistorie

31.07.2018

Trøgstad ligger på et ravinelandskap som ble dannet under istiden. Terrenget har store kvikkleireavsetninger, noe som har ført til to store ras. I 1967 omkom 4 mennesker og store deler av landskapet nord for Skjønhaug ble totalt forandret. Til minne om de omkomne, er det etablert en Minnelund rett nord for Skjønhaug sentrum. Raset i Båstad i 1974 var større, men her gikk heldigvis ingen liv tapt.

Spillebrikke av rav - oldtidsfunnutstilling

Utstilling med Oldtidsfunn fra Tosebygda

13.08.2015

En spillebrikke av rav er blant gjenstandene som kan sees på utstillingen med oldtidsfunn fra Tosebygda som står utstilt på kommunehuset. Utstillingen ble åpnet i november 2011.

Bilde av Skjønhaugheftene 1 2 3

Interesserte i lokalhistorie?

04.07.2014

Det er gitt ut tre hefter med historie fra Skjønhaug. Alle tre hefter får du nå  kjøpt på kommunens servicetorg.

trøgstad kirke

Kulturminner

28.11.2013

Trøgstad kommune er som fylket forøvrig rik på fornminner. Eldste funn av bosetting er fra Stikla i Båstad; sansynligvis 6000 år gammelt! Kommunen har flere områder med viktige industrikulturminner. Spesielt Stikla i Båstad, var et et levende industriområde på slutten av 1800-tallet. Der fantes det papp og papirfabrikk, garveri, sag, mølle, frørenseri og benmelsfabrikk. Lier industriområde på Havnås viser rester av tegelverk, sagbruk, mølle og jernverk.