A A A
Kontrastverktøy Kontrastverktøy
Nettstedskart
Hjem/Alle tjenester/Bygda vår/Kommuneblomst

Soldogg (Drosera rotundifolia) er Trøgstads kommuneblomst

Bilde av Trøgstads kommuneblomst Soldogg

Soldogg er en ganske unnselig plante, bare 10 - 15 cm høy, med små hvite blomster og med farger som ikke skiller den ut fra annen vegetasjon på myr. Men ser en godt etter på myra kan det hende at en finner en kamp på liv og død, der soldoggen har fanget et insekt.

 

Soldoggen er en av Norges få "kjøttetende planter" Den vokser helst på næringsfattige myr, og sikrer tilgangen på nitrogen ved å fange insekter med sine klebrige hår. Insekter som blir lokket til av plantens lukt setter seg fast i de klebrige dråpene og blir sakte løst opp mens nitrogenet blir tatt opp av planten. I Trøgstad kan en finne planten for eksempel på Kallakmosen og Breimosen ved Stikla.

Soldogg har spilt en ikke ubetydlig rolle både i brennvinets og i naturmedisinens historie, forteller Oskar Steingrimsen i boka "Din egen dram".
Allerede i middelalderen laget tyske apotekere et uttrekk av urten ved hjelp av alkohol. Det var de hårete bladene som ble brukt. Uttrekket ble kalt"aqua vitae roris solis". I århundrer ble det betraktet som et ytterst virksomt middel mot all verdens lidelser. Soldoggekstrakten hadde en solid kundekrets blant menn med potensproblemer. I Russland ble det samme middelet brukt til å desinfisere melk. Andre steder var Soldoggen ansett som spesielt effektivt mot vorter, liktorner, fregner og ringorm. Enkelte steder i Norge heter urten fremdeles "vortegras", "ringormgras" og lignende. Andre norske dialektnavn er "Jomfru Maria tårer" og "Jesus svettegras"

I dagens naturmedisin brukes soldogg særlig mot luftrørskatar og sterke hosteanfall, især kikhoste. Dessuten påstås den å være et bra middel mot åreforkalkning. Den inntas da vanligvis som uttrekk i form av te.