A A A
Kontrastverktøy Kontrastverktøy
Nettstedskart

Viktig melding - nytt om radio

DAB banner

Medietilsynet informerer om slukking av FM-nettet i 2017.

Hva skjer?
Radioens framtid er digital. FM-nettet har begrenset plass. Stortinget har derfor vedtatt en overgang til digital radiokringkasting. Det er planlagt slukking av FM-båndet i 2017, med unntak av mindre lokalradiostasjoner.

Hva betyr omleggingen for deg?
Kanaler: Internettradio og radio via digital-tv har flere kanaler enn dagens FM. Via det nye DAB-nettet kan du nå høre utvalgte kommersielle kanaler og flere NRK-kanaler enn du finner på FM. Når nettet er ferdig utbygget, vil langt flere kanaler komme til.

Brukeropplevelse: Digitalradio gir stabile lytteforhold, flere kanaler, tekstinformasjon og gode muligheter for brukerstyring. Det er selve radioapparatet som avgjør hvilke muligheter du har, om du for eksempel kan stoppe, pause eller gå bakover i radioprogrammet.
 
Dekning: Utbyggingen av det digitale kringkastingsnettet for radio er i full gang. I 2013 vil nettet etter planen ha 90 prosent befolkningsdekning. I 2014 vil NRKs kanaler få 99,5 prosent befolkningsdekning. For å finne ut om det er
dekning der du bor, se medietilsynet.no/digitalradio
 
Må du kjøpe ny radio?
FM-radio vil fungere på vanlig måte fram til slukking. Deretter må du ha et digitalt radioapparat eller kjøpe en adapter. Med adapter får du et fullverdig tilbud med din FM-radio. Også til bilradioen kan man kjøpe adapter.
 
Skal du kjøpe ny radio?
Har du planer om å kjøpe ny radio, tenk framtidsrettet slik at apparatet kan være levedyktig i mange år fremover. En kombinert FM/DAB+-radio kan være en god løsning. Dersom radioen også har internettradio, får du tilgang til enda flere kanaler.
 
Hva er digitalradio?
Begrepet digitalradio omfatter:
Digital kringkasting.
I likhet med FM-sendinger benytter digital kringkasting radiobølger i luften for å nå fram til lytterne. Norske radioaktører (NRK, P4 og Radio Norge) har valgt DAB/DAB+-teknologi for digital radiokringkasting.
 
Radio via Internett.
Via bredbånd eller mobil-nett kan du høre radio på PC, nettbrett, telefon eller internettradio.
 
Radio via digital-tv.
Du kan også høre på radio via kabel, parabol eller bakkenett.
 
Hva er DAB/DAB+?
DAB/DAB+ (Digital Audio Broadcasting) er standarder for distribusjon av radiosignaler digitalt. Teknologien gir stabilt, mobilt mottak av radiosignaler. DAB+ er en videreutvikling av DAB. Radioer som tar inn DAB+, kan også motta DAB, men ikke omvendt.
 
Du finner mer informasjon på http://www.medietilsynet.no/no/Digitalradio/
Tips en venn Skriv ut