A A A
Kontrastverktøy Kontrastverktøy
Nettstedskart

Trøgstad Fort

trogstad fort

Trøgstad Fort har en unik beliggenhet nær Skjønhaug sentrum. Fortet er en del av Glommalinjen og ble bygget i perioden 1912-1917. Fortet ble nedlagt som aktivt forsvarsanlegg midt på 1990-tallet. Trøgstad kommune overtok området i 2001. Området er under utvikling til et nærings-, kultur- og rekreasjonsområde. 

Trøgstad Fort er et fjellfort bygget i perioden 1912-1917, som en del av Fossunstrøkets befestninger.

Fortet har 1,3 km tuneller og overbygde skytestillinger og 500 m. skyttergraver.

I tida mellom 1. og 2. verdenskrig ble fortet brukt til utdanning av festningsartillerister og som rekruttskole. Under den 2. verdenskrigen ble fortet okkupert av tyskerne.

Etter krigen ble fortet brukt som ammunisjonslager. 1945-1956 var det radarstasjon/ skole, fra 1955-1995 hadde hæren ammunisasjonsverksted. fra 1959-1991 hadde Luftforsvaret radarkontrollområde for Nikebatteriet her.

I 1995 ble all militær aktivitet lagt ned og fra 2001 ble Trøgstad kommune eier av eiendommen.

Trøgstad Forts Venner er en forening som jobber aktivt for å gjøre det mulig å se festningsanlegget både inne og ute.

I dag er fortet et attraktivt frilufts- og rekreasjonsområde.

Trøgstad Gammelteknisk forening leier noen av husene, mens Trøgstad Lions leier det tidligere depot-huset. På toppen av fortet finner du Trøgstad Varde med utsiktspunkt og det tidligere sambandshuset "Linken" som er overtatt av Trøgstad Skiklubb; Pershytta er åpen hver søndag og er et populært turmål.

Flere hus og lagerskur er leid ut til næringsdrivende og privatpersoner. Trøgstad kommune har også noe aktivitet i husene der bla. med Dagsenter.

Ønsker du å vite mere om Trøgstad Fort kan du kjøpe heftet Trøgstad Forts historie.

 

 

 
 
Tips en venn Skriv ut